Dijous 20 de gener de 2011, 19.30 h, sala Pompeu Fabra
Kim
Joaquim Aubert Puigarnau, més conegut amb el pseudònim de Kim és un dibuixant de còmic. Format en Belles Arts i interessat en la pintura, aviat va trobar-se fent còmics i il·lustracions a publicacions de l’underground barceloní. Les primeres vinyetes les va publicar a la revista musical Vibraciones. El 1977 va començar a dibuixar a la revista satírica El Jueves, i li encarregaren un personatge que ningú volia dibuixar “un facha”, així va fer la primera pàgina de Martínez el Facha, que s’ha convertit en l’únic personatge que ha aparegut de manera ininterrompuda a les pàgines d’aquesta revista des del primer número fins avui.
Les historietes de Martínez el Facha, s’han recopilat en més d’una vintena d’àlbums. Kim ha col·laborat també a revistes com Por favor, Mata Ratos, Rambla, El Víbora, y Makoki
El 1995, fou guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i el 2007 amb el Premi Internacional d’Humor Gat Perich.
La tertúlia tractarà sobre la novel·la gràfica El arte de volar il·lustrada pel Kim i amb guió d’Antonio Altarriba, la qual ha guanyat recentment el Premi Nacional del Còmic, concedit pel Ministeri de Cultura.
El arte de volar, ja va obtenir el Premi Nacional de Còmic de la Generalitat de Catalunya 2010 i el del Saló del Còmic de Barcelona i el Premi Cálamo Extraordinario 2009.
El arte de volar, és una història que explica la vida del pare d’Altarriba i que va recorrent les penúries de l’Espanya del segle XX, en especial de la Guerra Civil i la vida a l’exili. Destaca la duresa de l’història de l’obra, una història molt potent a la qual ha dedicat quatre anys de feina i que reflecteix els nostres records. Per Altarriba és una reivindicació de la vida del seu pare i la de molts altres que amb les seves batalles i derrotes van formant part d’una generació oblidada de perdedors, el patrimoni ideològic de la qual, les idees anarquistes va ser molt importants com a motor de reivindicació social durant la guerra. Altarriba recalca la importància del Premio Nacional per al còmic -un gènere necessitat de reconeixement, promoció i visibilitat perquè obre l’obra a un públic més general, el de la cultura.
Toni Rodríguez Yuste i Kim
Kim i Pepe Farruco
Sopar al restaurant de l’Ateneu