Dimarts 20 d’abril de 2010, a les 19.30 h, sala Pompeu Fabra
Cicle: L’arquitectura contemporània i els nous símbols de la ciutat
Tertúlia-sopar: L’arquitectura sostenible, a càrrec de Carlos Ferrater Lambarri
Modera: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès
Carlos Ferrater Lambarri
Doctor arquitecte i Catedràtic de projectes arquitectònics de l’UPC i director de la Càtedra Blanca de Barcelona.
Acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. Investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Trieste. A l’any 2006 constitueix amb Xavier Martí, Lucia Ferrater i Borja Ferrater la societat Office of Architecture in Barcelona (OAB).
El Ministerio de Vivienda li va atorgar el Premio Nacional de Arquitectura 2009, en reconeixement a la seva trajectòria, pels nombrosos premis, i per ser referència indiscutible per a vàries generacions d’arquitectes, dintre i fora d’Espanya. Passa així a engrossir la llista de premiats com Oriol Bohigas, Santiago Calatrava o Matilde Ucelay, entre d’altres.
Un dels seus últims projectes és el passeig marítim de Benidorm, distingit amb el primer premi dels VIII Premis Ceràmica Ascer, i les seus de GISA i FCG a Barcelona.
El cicle l’arquitectura contemporània i els nous símbols de la ciutat, comença amb la tertúlia L’arquitectura sostenible.
Parlarem sobre el debat de la sostenibilitat aplicada a l’arquitectura i dels principals reptes que es plantegen en aquest àmbit.
L’arquitectura sostenible reflexiona sobre l’impacte ambiental de tots els processos implicats en un edifici, des dels materials de fabricació -obtenció que no produeixi residus tòxics i que no consumeixin molta energia-, les tècniques de construcció que suposin un mínim de deteriorament ambiental, la ubicació de l’edifici i el seu impacte amb el seu entorn, el consum d’energia de la mateixa i el seu impacte, i el reciclatge dels materials quan l’edifici ha complert la seva funció i s’enderroca.
Reflexionarem sobre les pautes que defineixen l’arquitectura sostenible, la integració de les fonts d’energies alternatives a l’arquitectura sostenible, eficiència energètica en els edificis i la viabilitat de l’arquitectura sostenible.
Dins d’aquest cicle també farem visites comentades als edificis arquitectònics més emblemàtics de la nostra ciutat, amb l’objectiu de conèixer i valorar els nous símbols de l’arquitectura contemporània.
Barcelona ha experimentat en els últims anys una gran transformació urbanística amb la creació de nous equipaments arquitectònics.
Jardí Botànic. Carlos Ferrater. 2003
En aquesta transformació han participats els principals arquitectes i artistes del món: Carles Ferrater és autor de l’Institut Científic i el Jardí Botànic, Norman Foster ha construït la primera torre de comunicacions de segona generació, Arata Isozaki ha aixecat un pavelló olímpic revolucionari, Gae Aulenti ha transformat el Museu d’Art de Catalunya, Rafael Moneo ha dissenyat l’Auditori de música. Hi ha noves places, nous hotels, i nous parcs, que han estat ornamentats amb escultures de Chillida, Serra, Kelly, Hunt i d’altres grans escultors contemporanis. La Vil·la Olímpica amb les seves instal·lacions, ha propiciat la recuperació de la façana marítima.
L’arquitectura actualment s’ha convertit en emblema de la modernitat, del progrés, de la imaginació i del prestigi. Autors com Ferrater, Moneo, Ghery, Calatrava, Foster, Nouvel o Isozaki presenten projectes arquitectònics arreu del món que s’han convertit en banderes simbòliques i referents internacionals d’arquitectura.
Hola a thotom!!!!!
La meva valoració d’aquesta tertúlia- sopar és de execel·lent.
Va estar molt bé tota l’activitat. Es va convertir en un espai d’intercanvi d’opinions i de coneixements.
Moltes gràcies per donar-me l’ oportunitat de passar tant bones estones!!
Animo a la responsable de la secció a cuntinuar la seva tasca amb la mateixa qualitat com fins ara.
Mil gràcies i fins la pròxima!!!!