Dimarts, 28, d’abril de 2009, a les 19.30 h Sala Pompeu Fabra
Cicle: La imatge de Barcelona a debat
Tertúlia-sopar: La imatge de Barcelona a través de la mirada de l’artista Antoni Miralda i del seu projecte FoodCulturaMuseum
Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès
L’artista Antoni Miralda ens parlarà avui sobre la imatge de Barcelona a través del seu projecte FoodCulturaMuseum
Antoni Miralda, és un artista reconegut internacionalment. Ha realitzat exposicions entre d’altres centres, a l’Institut d’Art Contemporani de Londres, la Documenta 6 de Kassel, el Museu de Barri de Nova York, la Fundació Joan Miró de Barcelona, la Biennal de Venècia de 1990 (Pavelló Espanyol), el Centre George Pompidou, la Fundació la Caixa de Barcelona, l’IVAM de València i el Miami Art Museum (MAM).
La majoria de les seves obres han estat accions, recreacions d’ambients o performances, on la participació i complicitat de l’espectador té un paper predominant. La seva creació es desenvolupa a partir un diàleg inter relacional i inter social, que bàsicament és un intercanvi cultural, obert a tot tipus de col·laboració.
Projecta els seus treballs al voltant de la recerca, el coneixement i difusió de la identitat i el sentiment col·lectiu, aspectes que per a ell sobreviuen en tradicions i receptes culinàries de la cultura i la saviesa popular i que es manifesten universalment a través de la festa, la celebració i la representació de rituals i cerimònies. De vegades estableix una dicotomia entre el que és divertit i la crítica social, el que és tradicional i el que és modern, entre la festa i el drama, entre la pau i la guerra, utilitzant la ironia i la reducció a l’absurd com ingredients principals.
Antoni Miralda, és un artista interessat per la cultura del menjar. Busca preservar l’important bagatge cultural de la saviesa culinària i la memòria col·lectiva de diferents ciutats. Adverteix que les antigues tradicionals culturals -les receptes, els refranys, els ingredients…,- estan desapareixent en el món modern de la cultura internacional, del menjar ràpid, de les comunicacions electròniques… Busca en cada ciutat que visita connectar amb el context local explorant la infinita riquesa gastro-cultural de cada lloc a través de la cultura popular i de la memòria col·lectiva.
El seu projecte FoodCulturaMuseum, parla sobre la relacions entre el menjar, cultura, energia i poder. És una trobada entre les diferents cultures a través del que mengen la seva gent. La relació entre les ciutats i la mobilitat de les persones són els ingredients més actius d’una combinació verdaderament innovadora, representant la dimensió més dinàmica del intercanvi lingüístic i cultural.

Toni Rodríguez Yuste i Antoni Miralda © Nuria Rodríguez Yuste
Reuneix una enorme quantitat de peces relacionades amb el menjar, incloent la transformació del menjar en objectes embassats i la consideració de la relació de la cultura del menjar amb la fam, amb la falta d’aliments i la desnutrició. Proposa un paradigma cultural que ens porta a una comprensió alternativa de la globalització, un punt de trobada que metafòricament congrega a la gent en torn a la taula.