Dimarts, 24 de febrer de 2009, a les 19.30 h
Sala Pompeu Fabra
Avui ens acompanya un dels periodistes i crítics d’art més prestigiosos del nostre país, el senyor Josep Maria Cadena, soci de la nostra entitat.
Des de 1958 ha treballat en diferents mitjans informatius, com premsa, ràdio o televisió. Del seu treball destaca la seva imparcialitat que en el seu moment, el va allunyar del diari Avui, quan n’era el subdirector i un dels seus fundadors.
Va ser director de l’Hoja del Lunes.
Ha publicat llibres de divulgació històrica amb esperit incisiu i gran professionalitat.
És col·laborador d’El Periódico de Catalunya, on la seva pàgina de crítica d’art és un model d’eclecticisme.
Va rebre la Creu de Sant Jordi -1995-, també ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona, i és secretari General de la Fundació del Consell de la Informació de Catalunya.
L’Associació de premsa periòdica en català, li va atorgar el Premi a la persona per defensar el caràcter de servei públic del periodisme -2006-.
El Saló d’Art de Barcelona, BART, va lliurà al desembre de 2009, reconeixement públic i honorífic per la seva dilatada i notable trajectòria.
Parlant del tema d’avui, sobre la imatge de Barcelona, voldria esmentar que el senyor Josep Maria Cadena ja ens ha anat parlant de la imatge de Barcelona a través dels seus llibres, com: Fets bàsics de Catalunya -1989-, Els alcaldes de Barcelona en caricatura -1991-, revistes i publicacions d’humor en català (1841-1939), (1995); dels seus articles i de les seves crítiques d’art, en les quals, ens explica la seva particular visió de Barcelona des d’una mirada àmplia i profunda, en rigor i també amb gran sentit d’humor, ens parla de l’ambient urbà de Barcelona, de la seva evolució, de les seves gents i de la seva vida cultural.
Josep Maria Cadena, com a periodista i com a crític d’art, sempre ha estat al costat de la notícia i l’actualitat, avui tenim l’oportunitat de poder debatre amb ell sobre la imatge de Barcelona, li preguntarem:
- L’obra d’un artista respon d’alguna manera al lloc on viu, és a dir, si ell creu que hi ha un art localista o l’art sempre és universal?
- Com ha evolucionat el llenguatge de l’art en els últims anys?
- La nostra societat entén els codis del llenguatge de l’art actual?
- És difícil fer crítica d’art quan cada vegada hi han més variables i més complexitat en el procés creatiu?
- Sobre la dificultat o no de fer crítica d’art just en el moment que es difon l’obra al públic, quan encara no ha passat un temps per poder valorar-la amb una certa distància. Valorar una obra nova, comporta una responsabilitat i un cert risc.
Tots aquest interrogants i les possibles respostes configuraran una forma de ser d’una ciutat multicultural com és Barcelona. Configurarà una imatge.
El nostre convidat, el senyor Cadena, té una doble vessant per forjar-se una imatge sobre Barcelona, la del periodista i la de crític d’art, dos mirades, dos llenguatges diferents, la del periodisme, objectiu, imparcial i l’altre la de crític d’art, combinant el rigor amb la subjectivitat intrínseca que hi ha en la crítica de l’art.